Charles HenriGeboren: 21 september 1948
Opleiding: Academie Minerva Groningen.
Werk: tekenen schilderen en beeldhouwen

Als zoon van een kunstschilder werd Charles Henri al vroeg geconfronteerd met de teken- en beeldhouwkunst en met de thematiek die later een belangrijke rol zou gaan spelen in zijn werk. Boekjes met werken van Michelangelo, Manet, Monet, Cezanne, Gaugin, en Henri de Toulouse-Lautrec en beeldhouwwerken van Maillol, Rodin en vooral het oude academische standaardwerk "Het teekenen van de mensch" zijn richtingbepalend geweest in die vroege periode. Ook de bezoeken, als vijfjarige, aan het Rijksmuseum in zijn woonplaats, waar onder andere werken van Rembrandt en Vermeer werden bewonderd, maakte diepe indruk.


Om een "echt" vak te leren bezocht Charles Henri de Grafische School, waar hij de typografische richting volgde. Na enkele jaren in het grafische vak werkzaam te zijn geweest, oefende het kunstbedrijf een steeds grotere aantrekkingskracht op hem uit. 
Van 1976 tot 1982 studeerde hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Groningen, tekenen en schilderen en van 1984 tot 1986 aan de academie van Kampen, Tehatex. Na enige jaren schilderen en tekenen, kwam de belangstelling voor de sculptuur. In enkele jaren ontstond een uitgebreide collectie bronzen, waarvan een groot aantal geplaatst werd bij particulieren en bedrijven.


Het werk
Het hoofdthema in het werk van Charles Henri is de mens. In zijn vroegere werk, schilderijen in acryl- of olieverf, waren de onderwerpen anekdotisch. Zijn beeldhouwwerk is eenvoudiger, het thema is de schoonheid. In de naakten probeert hij een beweging te vangen, niet in een klassieke vorm of schoonheidsideaal. De moeilijkheid is daarbij het loskomen van de erfenis van de beeldhouwkunst. Doel het scheppen van eigentijds realistisch beeld, die een relatie aangaat met de omgeving, zonder dramatische effecten, maar met een subtiele beweging. 

Veelvuldig exposeert hij in gerenommeerde galeries tentoonstellingsruimten en openbare tuinen en zijn naam komt steeds vaker voor op tentoonstellingsagenda’s en zien we zijn werken in tijdschriften en catalogi. Sinds mei 1998 giet hij zijn werk in zijn eigen gieterij.

Hij is onder meer de ontwerper en maker van de tweejaarlijkse Skimprijs van het Internationale Drentse Poppenspelfestival en het bronzen amazonebeeld "de Dame van Batinghe" voor het Drentse Dwingeloo.

 

Exposities: o.a. te: Amsterdam, Amersfoort, Apeldoorn, Appeltern, Assen, Badhoevedorp, Beek, Beetsterzwaag, Blaricum, Borger, Breda, Dedemsvaart, Den Haag, de Wijk, Dijon, Echten, Eindhoven, Emmen, Gassin (VAR Frankrijk), Giethoorn, Groningen, Hasellune (BRD), Hoogeveen, Lisse (Keukenhof), Leens, Meppel, Neede, Nieuwkoop, Nijkerk, Oegstgeest, Oisterwijk, Ruinen, Schimmert, Schoonebeek, Senlis (Fr.), Soest, Steenwijk, Utrecht, Valkenswaard, Vries, Westdorp, Westbroek, Yde en Zevenhuizen.

Opdrachten: Vijverbeeld Meppel (1995), Vijverbeeld Ruinerwold (1994), Drentse Poppenspelprijs (Skimprijs) 1996, Dame van Batinghe te Dwingeloo (ruiterbeeld) 1997, "Veertje" (grafmonument) Gorinchem 1997, "Koelwaterspel" fonteinbeeld, Hoogeveen (1998), "Het behagen" dubbelbeeld, Diever (1999).image


Realisatie door Comsult Internet

Verwijzingen

Dit venster sluiten